De huizenprijzen zullen de komende jaren stevig aantrekken, met stijgingen van 4% per jaar in de komende twee jaar, voorspelt De Nederlandsche Bank maandag in zijn halfjaarlijkse ramingen. Dat komt onder andere doordat huizen betaalbaarder zijn geworden door prijsdalingen en lagere hypotheekrentes. Daarbij hebben veel mensen gewacht met het kopen van een huis tot de economie weer zou aantrekken, zei DNB-directeur Job Swank in een toelichting.
Ook het stijgende reële inkomen van huishoudens en de dalende werkloosheid moedigen mensen aan om een huis te kopen.De DNB-directeur denkt dat de hypotheekrente de komende jaren nog verder omlaag kan. Volgens Swank is de hypotheekrente in Nederland "nog best hoog", vergeleken met andere landen, en maken banken hierop een forse marge.
Volgens de DNB-directeur hoeven we niet direct in paniek te raken over de vorming van een nieuwe zeepbel op de huizenmarkt. De prijsstijgingen kunnen volgens hem worden gezien als een herstel ten opzichte van de eerdere sterke prijsdalingen.
Daarbij zijn er ook factoren die de huizenprijzen drukken, zoals strengere normen voor hypotheken. Die normen zouden flink verder kunnen worden aangescherpt, als een toekomstige regering zou meegaan met een recent voorstel van het Financieel Stabiliteitscomite om hypotheken te beperken tot hooguit 90% van de woningwaarde, waar dat nu nog 100% is.
Het voorstel van het comite, dat bestaat uit DNB, medetoezichthouder AFM en het ministerie van Financien, betekent dat starters op de woningmarkt in de toekomst 10% 'eigen geld' moeten meenemen om een woning te kunnen kopen.
Dit zou de vraag naar huizen fors kunnen drukken en werd dan ook met veel boe-geroep ontvangen door huiseigenaren, makelaars, banken en politici.
Hoewel het voorstel met veel hoon werd overladen, zei Swank dat het niet beter had kunnen worden getimed. "Het wordt nu redelijk mooi weer en dan moet je het dak repareren." Hij merkte op dat de 90% pas in 2028 zou worden bereikt. "Het voorstel is dus echt niet zo revolutionair."
Een verlaging van de maximale hypotheek was voor de crisis al onbespreekbaar en is dat nu blijkbaar nog steeds, zei hij. "Maar voorstellen voor veranderingen in de woningmarkt zijn dat altijd", aldus Swank. "Daar moesten de geesten eerst rijp voor worden gemaakt."
Volgens hem is het belangrijk dat niet alleen banken, maar ook consumenten een buffer hebben. "Starters hebben nu alleen hun inkomen als buffer. Dat maakt de Nederlandse economie beweeglijker dan andere landen."
Daarbij speelt een rol dat Nederlanders niet alleen ontzettend veel lenen, maar tegelijk ook ontzettend veel sparen: voor hun pensioen. Als je de ruimte om te lenen voor starters zou willen verlagen, dan moet je volgens Swank ook ook de verplichte pensioenbesparingen voor starters verlagen, door een wijziging van het pensioenstelsel.
Bron: RTL Nieuws